Πως Λειτουργούμε
Περιηγηθείτε στη σελίδα μας και εμπνευστείτε. Ενημερώστε μας τι είναι σημαντικό για σας, πότε θέλετε να ταξιδέψετε και το ποσό που θέλετε να διαθέσετε. Θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για σας, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.

Προορισμοί

Τηλέφωνο: Αθήνα 210 3605551 - Θεσσαλονίκη 2310 256555 | Mail: info@red-elephant.gr

Ανγκόρ Βατ

Το μεγαλειώδες συγκρότημα του Ανγκόρ είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου. Η πόλη χτίστηκε ως πρωτεύουσα της μεγάλης κάποτε αυτοκρατορίας των Χμερ και μπορείτε να το επισκεφθείτε στα ταξίδια μας στην Καμπότζη.

 
Οι σημαντικότεροι ναοί
 
Ανγκόρ Βατ
Το ζενίθ της αρχιτεκτονικής των Χμερ, ο ανυπέρβλητος ναός – σύμβολο της χώρας και ένας από τους καλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του πλανήτη.
 
Ανγκόρ Τομ
Τα χαρακτηριστικά πέτρινα πρόσωπα δεσπόζουν στην οχυρωμένη πόλη.
 

Ο θρύλος του Ανγκόρ
 
Για τη δηµιουργία του Ανγκορ υπάρχουν πολλοί θρύλοι, µια και οι θνητοί δεν πίστευαν ότι µπορεί να είναι ανθρώπινο έργο. Λέγεται λοιπόν ότι ο θεός Ιντρα που ζούσε στο όρος Μέρου έδωσε ξανά ανθρώπινη ζωή στον γιο του Κετοµελέα µε αποστολή να προστατέψει τον βουδισµό και να φροντίσει το βασίλειο µε δόξα, ευηµερία και ειρήνη. Μια νύχτα ο Ιντρα έστειλε µε το θεϊκό του άρµα στη Γη τον θεό Μετολέι να φέρει τον γιο του πίσω στον Παράδεισο των 33 θεών. Κατά τη σύντοµη παραµονή του ο Ιντρα τον δίδαξε τα 10 βασιλικά καθήκοντα και τον έλουζε επτά φορές την ηµέρα για επτά ηµέρες στο αρωµατικό λουτρό του κήπου του. Μετά προσκάλεσε επτά θεϊκούς βραχµάνους και αφού είπαν µαγικά ξόρκια τον βούτηξαν στα νερά χαρίζοντάς του µακροζωία για πάνω από 100 χρόνια. Μετά µε το θεϊκό άρµα τον πήγαν περίπατο πάνω από τα παλάτια του Ιντρα ώστε να αποφασίσει ποιο του αρέσει περισσότερο για να χτίσει το ίδιο στη γη. Ετσι ξεκίνησε να χτίζεται το Ανγκορ Βατ από τον αρχιτέκτονα Πισνούκα και όταν ο Κετοµελέα ικανοποιήθηκε του ανέθεσε να χτίσει και µερικά άλλα. Την ηµέρα που στέφθηκε βασιλιάς ο Ιντρα κατέβηκε στη στέψη και του έδωσε το ιερό όνοµα «Αρίθα-πολάρε α-χάνο», δηλαδή «πανίσχυρος καταστροφέας των εχθρών», και ονόµασε τη χώρα των Χµερ Καµπούτζα.
 
Ιστορική διαδρομή
 
Tο Άνγκορ Βατ είναι ο ωραιότερος ναός της ερειπωμένης πόλης Άνγκορ και ο ναός καλύπτει σχεδόν μια έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Άνγκόρ, που σημαίνει «πόλη» στη γλώσσα Χμερ, χτίστηκε κοντά στη βόρεια όχθη της Τόνλε Σαπ (Μεγάλη Λίμνη). Η μεγάλη και ρηχή αυτή λίμνη χύνεται σ’ έναν παραπόταμο του ποταμού Μεκόνγκ. Το έδαφος ολόγυρα ήταν εύφορο και τα νερά της γεμάτα ψάρια. Τα νερά της λίμνης έκαναν την Άνγκορ μια πλούσια πόλη. Οι αγρότες Χμερ άνοιξαν αρδευτικές διώρυγες χάρη στις οποίες κα καλλιεργούσαν τρεις σοδιές ρύζι το χρόνο. Η αφθονία της τροφής συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού. Γύρω στο 1000 κατοικούσαν στην Άνγκορ κάπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Ο ναός Άνγκορ Βατ οικοδομήθηκε για λογαριασμό του βασιλέα Σουριαβαρμάν τον Β’ κατά τις αρχές του δωδέκατου αιώνα και αφιερώθηκε στον ινδουιστικό Θεό Βισνού. Το τριώροφο κτίριο περιλαμβάνει μια σειρά από τετράπλευρους περιβόλους. Οι πύργο του, σαν μπουμπούκια λωτού. φτάνουν σε ύψος 60 μ.Στους διαδρόμους του ναού αφθονούν τα γλυπτά και τα χαρακτικά με παραστάσεις από αρχαίους μύθους. Το κτίριο περιβάλλεται από διπλό τείχος. Δυο μεγάλες δεξαμενές εξασφάλιζαν την άρδευση των καλλιεργειών κατά την εποχή της ξηρασίας, ενώ η μία από αυτές τροφοδοτούσε και τη φαρδιά τάφρο. Όταν πέθανε ο Σουριαβαρμάν, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως τάφος του.Το 1431 οι πολεμιστές Τάι επετέθηκαν και κατέστρεψαν την πόλη Άνγκορ. Η καταστραμμένη πόλη εγκαταλείφθηκε στο έλεος του τροπικού δάσους, ώσπου ανακαλύφθηκε ξανά μετά από 150 χρόνια.Το 1850, ένας Γάλλος ιεραπόστολος, διασχίζοντας το τροπικό δάσος της Καμπότζης, βρέθηκε ξαφνικά εμπρός στα ερείπια μιας υπέροχης πόλης. Εδώ και τέσσερις αιώνες η πυκνή βλάστηση της ζούγκλας έκρυβε στα φυλλώματά της επάνω από εκατό ναούς. Σύντομα κατέφθασαν οι αρχαιολόγοι προκειμένου να εξερευνήσουν και να επισκευάσουν τους ναούς.
 
Οι µοναχοί του Ανγκόρ
 
Η Καµπότζη ασπάστηκε το δόγµα της Θεραβάντα κατά τον 13ο -14ο αιώνα µ.Χ. και ήταν η επίσηµη θρησκεία ως το 1975, όπου κατά την περίοδο των Ερυθρών Χµερ (1975-1979) οι µοναχοί υπέστησαν µεγάλους διωγµούς. Σήµερα τα µοναστήρια είναι ελεύθερα και πάλι και κάθε ευλαβής οικογένεια στέλνει τα αγόρια της να µονάσουν για κάποιο διάστηµα. Ο βουδιστής µοναχός δεν πρέπει να αγγίζεται από κανέναν, κυρίως από γυναίκες, για να µη µολυνθεί.
 
Μασάζ από τυφλά άτομα στο Σιαμ Ριπ
 
Η χώρα ακόµη µαζεύει τα κοµµάτια της από τις 6.000.000 νάρκες των Ερυθρών Χµερ, στους Αγρούς του Θανάτου, όπου η καθηµερινότητα του µεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων είναι ένας εφιάλτης, ζώντας κάτω από το όριο της φτώχειας, πολύ περισσότερο για τα άτοµα µε προβλήµατα όρασης, µε µηδαµινές δυνατότητες στην εκπαίδευση και στην εργασία τόσο στις µεγάλες πόλεις αλλά πολύ χειρότερα στα χωριά. Ο Οργανισµός Αποκατάστασης Τυφλών της Καµπότζης οργανώνει προγράµµατα εκπαίδευσης και απασχόλησης τυφλών στην τέχνη του µασάζ. Στην επαρχία του Σιέµ Ριπ βρίσκεται το δεύτερο κέντρο µασάζ από τυφλούς (το πρώτο βρίσκεται στην πρωτεύουσα Πνοµ Πενχ). Στο «Angkor Massage by blind» γίνεται γιαπωνέζικο µασάζ, άµνα και σιάτσου και κοστίζει µόλις τρία δολάρια την ώρα. Σε ένα διώροφο κτίριο στον κεντρικό δρόµο του Σιέµ Ριπ πίσω από το ξενοδοχείο «Koulen» στεγάζεται αυτό το κέντρο στο οποίο το µασάζ γίνεται στο ισόγειο ενώ στον πάνω όροφο ζουν οι εργαζόµενοι µε τις οικογένειές τους. Ο χώρος αστράφτει από καθαριότητα και συνεχώς αλλάζονται τα σεντόνια των κρεβατιών του µασάζ. Η παρουσία πελατών σε αυτό το κέντρο είναι µια πραγµατικά µεγάλη και απαραίτητη βοήθεια στο δικαίωµα των θυµάτων ενός πολέµου για µια αξιοπρεπή ζωή.

Κοινοποιήστε το στους φίλους σας:


Pin It on Pinterest

Share This