4
Δεκ
Η Περσέπολις ήταν μία παμέμορφη πόλη, διακοσμημένη με ανεκτίμητα έργα τέχνης, από τα οποία δυστυχώς πολύ λίγα διασώζονται σήμερα. Το 331 π.Χ, ο Μέγας Αλέξανδρος, στην πορεία του για να κατακτήσει τους Πέρσες, έκαψε την Περσέπολη ως αντίποινο για την πυρπόληση της Ακρόπολης. Η Περσέπολις παρέμεινε η πρωτεύουσα της Περσίας ως επαρχία της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, αλλά βαθμιαία παρήκμασε.
Η Περσέπολις ιδρύθηκε από τον Δαρείο το 518 π.Χ. και υπήρξε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, αφού ο Δαρείος εγκατέλειψε τις Πασαργάδες (πρωτεύουσα του Κύρου του Μεγάλου του ιδρυτή της Περσικής Αυτοκρατορίας). Επάνω σ’ ένα πλάτωμα, κατά το ήμισυ φυσικό και κατά το ήμισυ τεχνητό, ο Βασιλεύς των Βασιλέων έκτισε ένα θαυμάσιο και εντυπωσιακότατο ανάκτορο, εμπνευσμένο από πρότυπα της Μεσοποταμίας. Η Περσέπολις, που βρίσκεται 56 χλμ. Νοτιοανατολικά της Shīrāz, άρχισε να κτίζεται μεταξύ των ετών 518 – 516 και συνεχίσθηκε η ολοκλήρωσή της από τους Διαδόχους του Δαρείου, τον Ξέρξη Ι και τον Αρταξέρξη Ι κατά τον 5ο αιώνα. Οι αρχαίοι Πέρσες την αποκαλούσαν Πάρσα και σήμερα είναι γνωστή ως Takht-i Jamshid (“ ( Θρόνος Jamshid”) αλλά Περσέπολη την ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Οι Πέρσες βασιλείς χρησιμοποιούσαν την Περσέπολη, κυρίως, ως κατοικία και για τελετές όπως ο εορτασμός της πρώτης του Έτους (που ακόμη εορτάζεται στο Ιράν την πρώτη ημέρα της άνοιξης) κατά την οποία οι εκπρόσωποι των υποτελών λαών πρόσφεραν στον Μεγάλο βασιλιά πλούσια δώρα και του έφερναν τους φόρους. Η διοικητική πρωτεύουσα ήσαν στα Σούσα ή στα Εκβάτανα.
© 2011-2024 RED Elephant | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Δημιουργία και φιλοξενία της ιστοσελίδας by manbiz isp